Celiakia

Celiakia jest przewlekłą chorobą, polegającą na nietolerancji glutenu, czyli białka zawartego w ziarnach niektórych zbóż, tj. żyto, pszenica, owies czy jęczmień. Osoby z celiakią cierpią najczęściej na stany zapalne jelit (które wywołane są nieodpowiednim trawieniem glutenu) oraz inne dolegliwości towarzyszące, tj. anemia, osłabienie, zanik mięśni, bóle kości i stawów czy najróżniejsze przypadłości skórne. W przypadku zdiagnozowania alergii na gluten, niezbędne jest wprowadzenie u chorego diety bezglutenowej, którą z powodzeniem można stosować również podczas pobytu w naszym sanatorium z dietą bezglutenową.

Sanatorium z dietą bezglutenową: Dlaczego warto?

W sanatoriach z dietą bezglutenową, należących do Polskiej Grupy Uzdrowisk, wspieramy zdrowie dorosłych i dzieci z nietolerancją glutenu, którzy wymagają stosowania diety bezglutenowej na co dzień i podczas leczenia uzdrowiskowego. Osoby z nietolerancją glutenu korzystają w uzdrowiskach PGU z indywidualnych programów żywieniowych, które obejmują odpowiednio zbilansowane, smaczne i zdrowe posiłki. Nasze specjalne plany dietetyczne nie tylko wspomagają regulację procesów trawiennych, ale również pomagają odbudować prawidłową mikroflorę jelitową, co wiąże się ze znaczną poprawą komfortu życia pacjentów z alergią na gluten.

Dieta bezglutenowa w uzdrowisku dla dzieci

Uzdrowiskiem adresowanym do najmłodszych z nietolerancją glutenu, które specjalizuje się w stosowaniu diet bezglutenowych i innych diet eliminacyjnych, jest Szpital Uzdrowiskowy dla Dzieci „Jagusia” w Kudowie-Zdroju. W ramach pobytów uzdrowiskowych dla dzieci z alergią na gluten, rodzice i ich pociechy mogą korzystać tu ze ścisłych diet opartych o właściwe produkty spożywcze oraz kompleksowego poradnictwa dietetycznego w zakresie samodzielnego komponowania posiłków po powrocie do domu.

W tych uzdrowiskach PGU skorzystasz diety bezglutenowej: